Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

milli uyanış yurdumuzun işgaline tepkiler test soruları çöz ve cevapları lazım bana Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın 8.Sınıf Yan Cümle Test Soruları Ve Cevapları 8.Sınıf
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 2      

  1. Misafir Üye
    Sponsorlu Bağlantılar


    Milli Uyanış Yurdumuzun İşgaline Tepkiler Test Soruları Ve Cevapları

    Sponsorlu Bağlantılar










  2. Sponsorlu Bağlantılar




    Milli Uyanış Yurdumuzun İşgaline Tepkiler Test Soruları Ve Cevapları

    Soru-1: I. Dünya Savaşı öncesinde 1789 …………………… ……………………….’nin yaydığı eşitlik, adalet ve milliyetçilik gibi kavramlar tüm dünyayı etkisi altına almıştır.
    Cümlede boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir.
    A) Sanayi Devrimi
    B) Fransız İhtilali
    C) Coğrafi Keşifler
    D) Sömürgecilik

    Soru-2:
    Sivas kongresinde alınan bir kararla ülke genelinde kurulan tüm milli cemiyetler “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirilmiştir.

    Kongrenin böyle bir karar almadaki amacı ne olabilir?
    A) Saltanat ve Hilafetin devamını sağlamak
    B) TBMM’nin kuruluşunu sağlamak
    C) Ulusal birliği sağlayarak ülkenin işgaline karşı koymak
    D) İtilaf devletlerinin desteğini kazanmak

    Soru-3:
    Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı devletinin Birinci Dünya Savaşında kendi topraklarında savaştığı cephelerden biri değildir?

    A) Çanakkale
    B) Hicaz-Yemen
    C) Filistin
    D) Makedonya

    Soru-4:
    İzmir’in gizli antlaşmalarla İtalya’ya vaadedilmesine rağmen, Paris Barış Konferansı’nda İngiltere’nin isteğiyle Yunanistan’a verilmiştir.

    İngiltere’nin böyle bir girişimde bulunmasının sebebi nedir?
    A) İngiltere’nin bölgeyi güçlü bir İtalya yerine kendine bağımlı bir Yunanistan’a bırakmak istemesi
    B) İtalya yine taraf değiştirip İttifak gurubuna katılmıştır.
    C) İtalya, İngiltere’nin sömürgelerine saldırmıştır.
    D) İngiltere artık İzmir’i önemsememektedir.

    Soru-5:
    Almanya’nın, Osmanlıyı kendi yanında savaşa çekmek istemesinin sebeplerinden biri de Rusya’ya ………………………………. yoluyla yardım gönderilmesini engellemekti.

    Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir.
    A) Süveyş Kanalı
    B) Balkanlar
    C) Adalar
    D) Boğazlar

    Soru-6:
    Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık döneminde Türk vatanının sınırları aşağıdaki belgelerin hangisi ile belirlenmiştir?

    A) Amiral Bristol Raporu B) Amasya Genelgesi
    C) Erzurum Kongresi Kararları D) Misak-ı Milli

    Soru-7:
    İtilaf Devletleri Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin toplanmasına karşı çıkmamışlardır. Bunun sebebi ne olabilir?

    A) Mecliste işgallere karşı gelebilecek, kendi aleyhlerine bir karar çıkmasını beklememeleri.
    B) Meclise seçilen milletvekillerinin çoğunun manda ve himaye taraftarı vekiller olmaları
    C) Seçilen milletvekillerinin padişahın desteğiyle seçilmiş olmaları
    D) Mecliste misakı Milli kararlarının alınacak olması

    Soru-8:
    Kurulduğu günden itibaren bir hükümet gibi çalışan Temsil Heyetinin görevi aşağıdaki gelişmelerin hangisiyle sona ermiştir?

    A) İrade-i Milliye gazetesinin yayına başlamasıyla
    B) Misak-ı Milli kararlarının kabulüyle
    C) TBMM’nin açılmasıyla
    D) Amasya Genelgesinin toplanmasıyla

    Soru-9:
    Osmanlı Devletinin Orta Asya’daki Türk*lerle birleştirmek ve Almanların Bakü petrollerini ele geçirmek istemesi üzerine açtıkları ilk taarruz cephesi hangisidir?

    A) Kafkas Cephesi B) Kanal Cephesi
    C) Çanakkale Cephesi D) Irak Cephesi

    Soru-10:
    Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşına girerken bir takım beklentiler içindeydi.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin savaşa girme sebeplerinden biri değildir?

    A) Kaybettiği toprakları geri almak.
    B) Siyasi yalnızlıktan kurtulmak istemesi.
    C) Osmanlı ordusu ve ekonomisini Almanların desteğiyle güçlendirmek istemesi.
    D) Almanya’nın sömürgelerini paylaşmak istemesi

    Soru-11:
    Amacı; Türklere karşı yapılan haksız ve yersiz propagandalara karşı çıkmak, basın ve yayın yolu ile Türk Milletinin haklı sesini dünyaya duyurmak olan ulusal nitelikteki milli (yararlı) cemiyet aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kilikyalılar Cemiyeti
    B) Milli Kongre Cemiyeti
    C) İzmir Reddi İlhak Cemiyeti
    D) İngiliz Muhipleri Cemiyeti

    Soru-12:
    Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin Savaşa girmesiyle yaşanangelişmelerden biri değildir?

    A) Yeni cepheler açılmıştır.
    B) Savaş geniş bir alana yayılmıştır.
    C) İngiltere’nin Müslüman sömürgeleri bağımsızlıklarına kavuşmuştur.
    D) Savaşın süresi uzamış, Almanya büyük ölçüde rahatlamıştır.

    Soru-13:
    Osmanlı Devleti’nin varlığını koruyabilmesi için ABD’nin manda ve hima*yesine girmesi gerektiğini savunan milli varlığa düşman cemiyet aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Wilson Prensipleri Cemiyeti
    B) İngiliz Muhipleri Cemiyeti
    C) Pontus – Rum Cemiyeti
    D) Taşnak ve Hınçak Cemiyetleri

    Soru-14:
    Birinci Dünya Savaşını aşağıdaki sonuçlarından hangisi dünya barışını korumaya yöneliktir?

    A) Çok uluslu büyük imparatorluklar yıkıldı.
    B) Milletler Cemiyeti kuruldu.
    C) Yeni rejimler ortaya çıktı.
    D) Milyonlarca insan hayatını kaybetti.

    Soru-15:
    Birinci Dünya Savaşının sonunda İtilaf devletlerinin Osmanlı Devleti’yle imzaladıkları, ancak Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından onaylanmadığı için hukuken geçersiz olan barış antlaşmasının adı nedir?

    A) Mondros B) Sevr
    C) Mudanya D) Lozan
    Cevap anahtarı;

    1. B
    2. C
    3. D
    4. A
    5. D
    6. D
    7. A
    8. C
    9. A
    10. D
    11. B
    12. C
    13. A
    14. B
    15. B




  3. Aradığınız Bilgiyi Bulamadıysanız Üye Olmadan
    BURAYA Tıklayarak Sorunuzu Düzgün Bir Başlık ile Yazabilirsiniz.
 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
mektup örnekleri