Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Batman Mutfagı , yöresel yemek , karadeniz mutfağı , yöresel yemeklerimiz , yöresel mutfaklar , yöresel yemek BATMAN YÖRESEL YEMEKLERİ , Batman Mutfağı Güneydoğuya has
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 1      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Batman Yöresel Yemekleri Tarifleri

    Sponsorlu Bağlantılar




    Batman Mutfagı, yöresel yemek, karadeniz mutfağı, yöresel yemeklerimiz, yöresel mutfaklar, yöresel yemek

    BATMAN YÖRESEL YEMEKLERİ,



    Batman Mutfağı
    Güneydoğuya has lezzetli yemeklerin tümü Batman’da pişirilmekte ve çok nezih ortamlarda misafirlere ikram edilmektedir. Temel besin kaynaklarını oluşturan et ve süt ürünleri ile hamur işlerinden oluşan yemekler, özellik arz etmektedir. Bol yağlı et yemekleri yanında, içli köfteler, taze ve kurutulmuş sumaklı dolmalar, bumbar ve bağırsak dolmaları, Şam börekler ve çok yaygın olan çiğ köfte ile birlikte yöreye özgü çamurdan yapılan tandırlarda pişirilen tandır ekmeği, perde pilav, mercimek ve yayla çorbaları Batman il mutfağının başlıca yemekleri arasında yer alır.


    Düğün Yemekleri İçecekleri ve Uygulamaları
    Günümüzde salonda yapılan düğünler dışında, evlerde yapılan düğün törenlerinde “lahmacun” ve içecek olarak “ayran” verilmesi gelenektendir.


    Şehir merkezinden köylere doğru gidildiğinde, düğünlerde “Yemek dökme” âdetinin korunduğunu görmek mümkündür. Evlenme ve sünnet düğünlerinde davetlilere yemek verilmesi âdetine Malatya köylerinde “Yemek dökme” adı verilir.


    Yine düğünlerin ilk aşaması sayılan söz kesmede, köylerdeki söylenişiyle “He deme”, “Sakal öpme”, “El öpme” ya da “İkrar alma” yemek verilmekte, birçoğunda da ağız tatlılığı için şekerle birlikte kırmızı boyalı şeker şerbeti dağıtılmaktadır.


    Bu âdetin uygulanışına Arguvan’ın İsa köyünde şu şekilde rastlanılmıştır: Oğlan tarafından kız evine nişana gelişte 15-20 kg. kadar mevlüt şekeri, ev halkına çeşitli hediyelerle bir çarşaf ve buna iliştirilmiş bir altın hediye olarak getirilir. Kızın annesine verilen bu hediyede yer alan altın, anne tarafından tekrar kızına armağan edilir. Bu hediyeye “Torba ağzı” denir.


    Torba içinde çıkan şekere dua okunduktan sonra bir erkek beline önlük bağlayarak avuç avuç orada bulunan herkese dağıtır. Buna “Şirincelik” adı verilir.


    Malatya köylerinde nişan töreninde görülen diğer bir uygulama da şöyledir: Eğer şeker dağıtılmamışsa, büyük bakır teştlere boyalı şeker ezilerek şerbet yapılır. Konuklara ikram edilir.


    Köylerde nişan ve düğün yemeklerinin çeşitleri üç ana grup altında toplanır:


    1- Tiritli yeket (Tirit)
    2- Etli Bulgur Pilosu (Pilav)
    3- Sebze Salatası (Cacık-Ayran-Hoşaf)


    Bunlara ek olarak mevsimine göre karpuz, kavun, üzüm gibi meyvelerin de ikram edildiği görülmektedir.


    Düğünlerde yemekler, masa üzerinde verildiği gibi, çoğunlukla yere sofra örtüleri serilip, üzerine tabaklar içinde yemekler dizilerek de ikram edilir.


    Diğer bir uygulama ise gelinin eve getirildiğinin akşamı “bey övme” adıyla yapılan yemekli törendir. Damadın arkadaşları o gece “sağdıç”ın evinde masa donatırlar ve eğlenirler. Bu törende yenilen yemekler etli mezeler, cacık, salata, meyve olmalıdır.


    Düğün aşı (kebabı) denilen bir tür yemek daha yapılarak konuklara ikram edilmektedir. Doğanşehir Polat’ta ise “Polat köftesi” adı verilen iri içli köfte verildiği de görülür.


    Köylerdeki evlenme ve sünnet düğünlerinde çıkarılan yemek çeşitleri birbirinin aynısıdır. Yalnızca, sünnette çocuğu kucağında tutan ve bu sebeple de aile çevresinde birinci derecede akraba yerine geçen “kirve”nin düğün evine gelişinde ayağına koç kurban kesilir, kesilen koçun “döşü” piştikten sonra, aşçı tarafından bir tepsiye konularak kirveye getirilip, ikram edilir ve bahşiş alınır. Bir diğer pratik ise evlenme ve sünnet düğünlerinden bir hafta sonra, gelin veya çocuğu görmeye gidildiğinde bir sini tatlı götürülmesidir.


    Hekimhan köylerinin birçoğunda, düğünün başlaması için “danışık yemeği” verilir. Yemek çeşitleri; bulgur pilavı, sebzeli yemekler ve yanında yoğurt veya ayrandır. Bu yemek sonunda düğünün “bayraktarı” seçilir ve düğün başlamış sayılır.


    Düğünlerde yemek verilirken ekmek ihtiyacını karşılamak bakımından “ekmekçi” denilen ve düğündeki bu hizmeti yürüten grup ekmek pişirir. Pişirme esnasında kaynana, kayınbaba ve damada “düğün ekmeği” denen sıcak ekmek götürülerek para bahşişi alınır.





    Bol yağlı et yemekleri, hamur işleri, yöreye özgün çorbalar, tiftik kıçıl denilen ve çamurdan yapılmış ocaklarda pişirilen tandır ekmeği ve taş ekmeği Hevranın tadına doyum olmaz.



    SÜTLÜ ÇORBA,




    Corbamizin tarifi soyle:





    •1 Turk kahvesi fincani pirinc





    •1/2 Turk kahvesi fincani un





    •2 su bardagi sut





    •4-5 su bardagi et suyu





    •yeterince tuz ve karabiber ve nane





    Bir tencereye, az miktar zeytinyagi konur, un eklenir ve biraz kavrulur. Soguk sut azar azar ilave edilirken karistirmaya devam edilir. Et suyu da eklenir,yikanan pirincler eklenir, tuzu, karabiberi ayarlanir, cok az nane eklenir. Pirincler yumsayana dek pisirilir.Ve afiyetle yenir.


    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Batman yöresel yemekleri, Batman yemekleri, Batman mutfağı
  3. Bolunun Yöresel Yemekleri, Bolu'nun Yöresel Yemekleri , Bolunun Yemekleri,Bolu mutfağı, Bo
  4. Burdurun Yemekleri, Burdur İli Yöresel Yemekleri ,Burdurun yöresel Yemekleri,Burdurun kült
  5. Aydın'ın Yöresel Yemekleri ,Aydın yemekleri,Aydının Geleneksel Yöresel Yemekleri,Aydının Y
  6. Bursa yöresel yemekler, bursa yemekleri,bursa yöresel yemekleri,bursa yemek kültürü,bursan
  7. Paylaş Facebook Twitter Google


  8. Sponsorlu Bağlantılar

 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
mektup örnekleri