Hoşgeldiniz. Unutmayın, çok istiyorsanız mutlaka bir yolu vardır.!

Fiiller Konu Testi fiil nedir - ilköğretim dilbilgisi dersi - fiiller soru ve cevaplar 1. Türemiş eylemler , ad ya da eylem köklü olabilir. Aşağıdakilerin
  • 5 üzerinden 5.00   |  Oy Veren: 1      

  1. Sponsorlu Bağlantılar


    Fiiller Konu Testi

    Sponsorlu Bağlantılar




    Fiiller Konu Testi

    fiil nedir - ilköğretim dilbilgisi dersi - fiiller soru ve cevaplar
    1. Türemiş eylemler, ad ya da eylem köklü olabilir.

    Aşağıdakilerin hangisinde yüklem ötekilerden farklı bir kökten türemiştir?

    A) Önüme güzellikler saçılacak.

    B) Hep seni gözlüyorum.

    C) Onlar yakınlaşır bir gün.

    D) O da yaşadı bu kulübede.

    E) Başlasın bu kutlu düğün.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili eylem farklı kiptedir?

    A) Söyle de işlerini biraz çabuk bitirsin.

    B) Karışma ki yaptıklarının cezasını çeke.

    C) Bu kolileri bir an önce yerine yolla.

    D) Sen de onlar gibi bize katıl.

    E) Az sonra gelirler, hemen sağı solu topla.



    3. I. Gülgonca'nın sevdiği olmasaydı ben ona

    II. Atılsın derdim kızıl cehenneme

    III. Arkasında ağlayan bir kız bırakmasa

    IV. Dilerdim kara toprak boğsun onu bin yasa

    V. Bir gönlün onu sevmesini istemezdim.

    Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangisinde birleşik zamanlı eylem yoktur?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi, çekimlenmiş bir eylemdir?

    A) Dalgalara tutulmuş bir gemiydik belki de.

    B) Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç.

    C) Doğacak günlerin hesabını kim tutar.

    D) Yaşanmadık bir acı bırakmadık dünyada.

    E) Batacağız galiba bir limana varmadan.



    5. Uyan seni bekler yolda Hasan'ın

    Seni görür sağda, solda Hasan'ın

    Taşısın da seni kolda Hasan'ın

    Atlatsın düşmanı, haini... uyan

    Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?

    A) 2. tekil kişi eki

    B) İstek kipi eki

    C) Haber kipindeki eylem

    D) Türemiş eylem

    E) Dilek kipindeki eylem



    6. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin kişisi ötekilerden farklıdır?

    A) Bu güzel sözleri duyunca kış uyanır.

    B) Dağıtıp saçlarını omzunda tel tel eder.

    C) Üzülme dostlarının seni terk ettiğine.

    D) Seninle kalır ölüm kapını çalıncaya dek.

    E) Kavuşur sevdiğine serin bir yayla evinde.



    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklemi birleşik zamanlı bir eylemdir?

    A) İçimi garip bir hüzün doldurur.

    B) Yeşil Türbesi'ni gezdik dün akşam.

    C) Geçmiş zamanın sihrini yaşadın mı?

    D) Bursa, her şafakta onunla uyanır.

    E) İster miydin uzaklarda olmayı?



    8. Fakat yıllar geçer de birbirinden habersiz Büyük bir halka olur kalplerindeki bu iz Hasan: "Beni sevseydi gelirdi o bana." der. Kız: "Ben nasıl derdim ona beni kaçır obana?"

    Bu dörtlükte kaç çekimli eylem vardır?

    A) 4

    B) 5

    C) 6

    D) 7

    E) 8



    9. "-miş" eki, aşağıdaki dizelerin hangisinde "Onun adı tarihe altın harflerle yazılmıştır." dizesindeki göreviyle kullanılmamıştır?

    A) Kapanmış dillerimiz tüm kelimelere

    B) Akrep nokta nokta ruhumu sokmuş

    C) Tepemde kanat germiş bir kartaldır yalnızlık

    D) Bahar gelmiş dağlarına memleketimin

    E) Vurulmuşum dağların kuytu bir boğazında



    10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, "geniş zamanın rivayeti" biçimindedir?

    A) Söylendiğine göre o kolay kolay gülmezmiş.

    B) Eserleri büyük kitlelere ulaşan bir yazarmış.

    C) Ayrım yapmadan hemen her türde yazardı.

    D) Eli kalem tuttukça da yazmaya devam edecekmiş.

    E) Böylece yarınlara çok kıymetli bir miras bırakıyordu.



    Cevaplar:

    1-A 2-B 3-C 4-E 5-B 6-C 7-E 8-D 9-C 10-A

    Kısaca Benzer Konulara da Bakmalısın

  2. Birleşik Zamanlı Fiiller Konu Anlatımı
  3. Tamlamalar Konu Testi - 3
  4. Tamlamalar Konu Testi - 2
  5. Tamlamalar Konu Testi - 1
  6. Çekim Ekleri Konu Testi 2
  7. Paylaş Facebook Twitter Google


  8. Sponsorlu Bağlantılar

 

 

<b>Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin</b> Yorum Yaparak Bu Konunun Geliştirilmesine Yardımcı Olabilirsin


:

Powered by vBulletin® Version 4.2.5
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
mektup örnekleri